Co potřebuješ dnes,neodkládej na zítřek


Stačí nápad

05.04.2013 11:52

Zná to určitě většina obyvatel panelových domů. Jednou staré a nevzhledné umakartové jádro přestane vyhovovat. To je správný čas přemýšlet o rekonstrukci koupelny, abychom z ní vytvořili příjemné místo, které se nám bude líbit a současně bude plnit svou funkci.

Jak na malý prostor

Celková rekonstrukce koupelny je náročný proces, který musíme dobře naplánovat. Cílem je zbavit se nevyhovujícího prefabrikovaného jádra a pomocí vhodnějších stavebních materiálů vytvořit koupelnu nově. Ať se rozhodneme pro zděné příčky či odlehčené materiály jako jsou pórobetonové tvárnice či sádrokartonové příčky, měli bychom se pokusit o zvětšení prostoru koupelny alespoň o pár centimetrů. Původní koupelny v panelových bytech se bohužel vyznačují dalším podstatným neduhem - malým prostorem.

Každý kousek místa, který získáme například rozšířením na úkor velké předsíně, pak určitě oceníme. Koupelnu lze zvětšit i spojením s původně oddělenou místností pro WC, a pokud nám to prostor umožní, můžeme přidat bidet. Při slučování toalety s koupelnou je ovšem potřeba důkladně zvážit, zda toto uspořádání bude všem členům domácnosti skutečně vyhovovat. A také stavebnímu zákonu.

Vhodná volba

 

Při přeměně menší koupelny v panelovém bytě je nutné myslet nejen na estetický dojem, ale také pečlivě zvažovat uspořádání prostoru, aby se vešlo vše potřebné a přitom byl zachován komfort. U nevelké místnosti je potřeba vše dobře naplánovat, pečlivě změřit a spočítat a snažit se dobře využít každý prostor a zákoutí. Platí několik obecných pravidel. Při využití prostoru nám pomůže vhodná volba zařizovacích předmětů. V sortimentu výrobců a prodejců se nachází řada výrobků určených pro malé prostory.

Prvotně je důležité zvážit, zda skutečně potřebujeme vanu nebo postačí sprchový kout. Ten je prostorově méně náročný, a přitom může být pohodlný, když si do něj přidáme sklopné sprchové sedátko. Kdo trvá na vaně, musí zvolit správný model. Do malých místností jsou vhodnější sedací vany či atypické vany. Např. typy, které se v místě pro nohy z jedné strany zužují. Ale i mezi rohovými vanami se najde řešení určené právě do velmi malých koupelen. Pomohou též rohová umyvadla, která mohou být zapuštěná v rohové skříňce. Kromě využití netradičních zákoutí pro úložné prostory musíme myslet také na optické zvětšení koupelny. K tomu nám pomůže dostatek zrcadel a také světlé odstíny obkladů a dlažeb. Ty dávají pocit lehkosti a rozšiřují prostor.

Jak by měla vypadat

Plánování rekonstrukce začíná vytvořením určité představy, jak by naše ideální koupelna měla vypadat. Pak nás ovšem začnou přepadat první otázky: Je to reálné? Vejdeme se do našeho prostoru? Jak naše představa bude vypadat ve skutečnosti? Kolik nás to bude stát? Pokud nechceme či nemůžeme využít služeb interiérového designéra, bude pro nás ideálním řešením navštívit prodejce koupelnového vybavení, který nabízí i profesionální poradenství a vypracování grafického návrhu nové koupelny. Jedním z nich je společnost SIKO KOUPELNY, největší specializovaná síť prodejen v oboru vybavení koupelen.

 

—————

Zpět