Co potřebuješ dnes,neodkládej na zítřek


Jak si navrhnout koupelnu?

05.04.2013 11:47

Při návrhu nové koupelny i rekonstrukci té stávající je nutné zvážit všechny funkce, které od koupelny očekáváte, s ohledem na ergonomii, funkčnost a praktičnost. Koupelna, ať je velká nebo malá, slouží zejména pro každodenní hygienu - umývání, koupání a sprchování. Dalším obvyklým využitím v malých bytech je praní a sušení prádla. Často je její součástí také toaleta. V neposlední řadě ji vnímáme jako místo pro relaxaci.

Dostatek prostoru

Abyste se v koupelně cítili pohodlně, je třeba si uvědomit důležitou věc. I se všemi nutnými zařizovacími předměty musí v koupelně být dostatek prostoru, abyste se mohli po sprchování pohodlně osušit, vystoupit z vany nebo si vyčistit zuby před umyvadlem, aniž byste se uhodili o roh skříňky nebo pračky. Pro získání dostatečného prostoru je nutné respektovat všeobecné dispoziční zásady, dodržovat minimální vzdálenosti mezi jednotlivými zařizovacími předměty, vzdálenosti od stěn a průchozí uličky.

Co chci v koupelně opravdu mít?

Možnosti řešení: kromě vašich představ a požadavků na funkčnost koupelny vyžaduje její plánování a následná realizace součinnost odborníků, kteří provedou zednické práce, rozvody elektřiny, vodoinstalaci, obkladačské práce a samotnou instalaci koupelnového vybavení.

Ale jak vlastně začít?

Rekonstrukce koupelny představuje často rozhodnutí na desítky let nebo i na celý život. Změny, které nakonec provedete, mohou být dost radikální. Proto, než se pustíte do bourání, stavění nebo výběru zařizovacích předmětů, ať už se jedná o vanu, sprchový kout, umyvadlo, skříňky, baterie, topení nebo věšáky na ručníky, položte si sami pro sebe několik zásadních otázek a pokuste se na ně odpovědět.

Kolik lidí bude koupelnu používat?

Přestože všichni členové domácnosti se v ní nebudou vyskytovat ve stejnou dobu, i tak je třeba brát ohled na dostatek prostoru, odkládacích ploch i na výběr zařizovacích předmětů tak, aby koupelna vyhovovala všem a každý v ní měl své místo na ručník i hygienické potřeby. Pokud je vás v domácnosti více, nejlepším řešením jsou dvě umyvadla s velkou odkládací plochou a poličky.

Máte raději rychlou osvěžující sprchu, nebo dlouhou relaxaci ve vaně? Nebo byste rádi obojí?

Řešení se vždy najde.

Chcete mít v koupelně pračku, nebo ji můžete přesunout do jiné místnosti?

Dnes je již běžné, že lidé mají pračku v kuchyni, nebo v chodbě. Zvažte tuto možnost. Získáte více prostoru třeba na skříňku, koš na prádlo nebo třeba i na vanu a sprchový kout zároveň.

Chcete spojit WC s koupelnou, nebo jste zastánci dvou samostatných místností?

Pokud žijí v domácnosti více než dva lidé, je lepší koupelnu a záchod oddělit, máte-li možnost. Vyhovíte tak lépe potřebám členům rodiny a třeba získáte další prostor v koupelně.

Je koupelna dost velká, abyste tam vměstnali vše, co si představujete?

Bez čeho se v koupelně neobejdete? Co v ní musí nutně zůstat? A naopak čeho se můžete vzhledem k velikosti a správné funkčnosti koupelny vzdát?

Pár tipů a rad jak si poradit s nedostatkem prostoru

 

Pokud si dokážete odpovědět na předchozí otázky, můžete začít s návrhem vaší koupelny. Bojujete s nedostatkem prostoru? I když nemáte tolik místa, kolik byste si představovali, vždy lze najít řešení.

  • Nejprve zkuste zjistit, zda byste nemohli koupelnu rozšířit na úkor zbytečně velké a hluché chodby nebo sousední obytné místnosti.
  • Pokud není možné koupelnu zvětšit, musíte se vypořádat se stávajícími dispozicemi. Dojem prostorné koupelny i v malé místnosti získáte vhodným uspořádáním zařizovacích předmětů. Praktickým a úsporným řešením jsou koncepty RAVAK. Ušetří nejen místo, ale i čas, který byste jinak věnovali shánění vybavení.
  • Bez stavebního zásahu můžete koupelnu opticky zvětšit také výběrem vhodných materiálů, barev i způsobem obložení. Pokud zvolíte obklady malého formátu, prostor se opticky zvětší. Při výběru obdélníkových obkladů koupelnu opticky rozšíříte orientací obkladu podélně. Prostor zvětšíte také instalací velkého zrcadla.
  • Zamyslete se, zda musíte mít pračku nutně v koupelně. Pokud máte možnost přesunout ji do jiné místnosti, ušetříte spoustu místa na vanu, sprchový kout nebo obojí.
  • Ke zvětšení prostoru koupelny výrazně přispívá denní světlo. Ne v každé koupelně najdete okna, proto je řešením nahradit denní světlo vhodným umělým osvětlením. K tomu poslouží chytré uspořádání svítidel systému Living 1 Memory. Díky němu získá vaše koupelna další možnosti: poslech hudby, ovládání ventilátoru a dvou světelných okruhů.
  • Při výběru zařizovacích předmětů je nutné počítat s dostatečným místem před umyvadlem, sprchovým koutem i vanou. Design zařizovacích předmětů by měl jít ruku v ruce s praktičností, ale ne na úkor funkčnosti.

 

—————

Zpět